Amiről olvashatsz

A felhasználói élmény nem titkos összetevői, egy ritka szakma érdekességei.

Tippek és trükkök, hogyan teheted különösen kedveltté termékedet, weboldaladat, vállalkozásodat.

Bővíz László használhatósági specialista

Bővíz László, használhatósági specialista (szoftver ergonómus) vagyok, a Webergonómia könyv egyik kommentátora.
Felület- és használhatósági-tervezéssel foglalkozom.
Email nekem

Usability - Magyar szótár

Élő könyvjelző

Friss hozzászólások

Használhatóság, szoftverergonómia

2009.07.06. 00:42 Bővíz László - JUEX

Cincálás és pixelmágia az iWiW-vel

Megújulása előtt az iwiw megjelenése és használhatósága olyan borzalmas állapotban volt, hogy nem akartam írni róla, mert pillanatok alatt letargiába ejtett elvéve minden pozitív gondolatomat a világról.

Áprilisban átalakították és azóta egy küllemében rendezett, a navigációt és funkcióit jól csoportosító felhasználói felülettel ellátott iwiw-et látunk viszont.

Előre szólok, hogy most kekeckedő és maximalista módba kapcsolok, hogy megmutathassam néhány még meglévő ergonómiai hibáját.

Ilyen most:

 

 

Ilyen lenne az alább felsorolt átalakítások után:

 

 • A Kezdőlap gomb a navigációs menű első eleme. Túlzás, ugyanis a logóra kattintás ugyanoda vezet. Inkább azt kellene nyilvánvalóvá tenni egy fölévitelre megjelenő felirattal, hogy a logót erre is lehet használni.
 • Nem vezet közvetlen link az összetett kereséshez, hanem csak egy egyszerű keresés után juthatok el hozzá. Ez felesleges lépés a használónak, ha tudatosan nem a névre keres, hanem valami más jellemzőre. Tipikus használhatósági hiba.
 • A keresés mezője rövid. Azért kell hosszabbra hagyni, hogy hangsúlyosabb legyen és hamarabb észrevegyék.
 • A "Hogysmint, Bővíz László?"-ban (ami személytelen köszönésnek is fura) a nevem és a Profiloldalam ugyanoda vezet. Egyik felesleges.
 • A logóval egyvonalban lévő részben (Üzenetek, Értesítések, Meghívó) és a mellette lévőben is a feliratok pontosabb igazítása jobban nézne ki.
 • A Keresés gombon nem középen van a felirat
 • A Kijelentkezés gombon az ikon olyan apró, hogy értelmezhetetlen, ezért felesleges.
 • A Főnavigációs sorban (Ismerőseim, Kit ismerhetek?, ..., Mobil) a gomb szélességek négy méretben léteznek; elég lenne kettő is egy széles és egy keskeny és mindjárt nettebb a sor.
 • Ugyanezen gombokon az ikonok túlságosan közel vannak a gombszöveghez, megnehezítik a gyors felismerést. Ikonjaik félrevezetőek: Szívek az ismerősöknél, fogaskerekek az alkalmazásoknál, felkiáltójel az aprónál és csillagképtöredék a térképnél. A csillagkép elég messzi asszociáció, de végülis igaz. Ha tudjuk, hol a sarkcsillag és van egy térképünk, akkor már nem tévedhetünk el. Persze tudom, hogy a gráfos megjelenést mutatná, de rosszul. (Valaki világosítson fel, hogy mi haszna egyáltalán a térkép funkciónak?)
 • A piros Profil-szerkesztés link ugyanoda visz ahova a Profiloldal, majd onnan a szerkesztés. Ez a funkció nem annyira gyakran használt, hogy direkt link kelljen rá a főoldalról.
 • Zavaró dizájn elem a legfelül húzódó kék sáv, mely nem éri át a böngészőt teljes széltében, marad mellette fehér rész, ezért olyan hatást kelt, mintha még lenne feljebb is valami tartalom.
   

Egy ellenkező eredményű használhatósági teszt az összes megállapításomat felülbírálhatná, illetve lehettek olyan tervezési megfontolások, amikről kívülállóként nem tudhatok, de befolyásolhatták a felület megvalósítását.


A végére hagytam egy durva usability bakit a Beállítások alatt. Érdemes elismételni akárhányszor belebotlok. Soha, de soha nem írunk le olyat, ami a felhasználót gondolkodtatja:Keresztkérdés: Ha bejelölöm, akkor az igen vagy nem?

 

Extrém csemege:Hogy mik vannak? Szegény ismerősöm!

Valójában a felhasználók soha nem figyelik pixel pontosságra a monitort - ez csak az én perverzióm - de az emberi agy olyan, hogy észreveszi a rendezetlenséget akkor is, ha nem tudatosul benne.

Most, hogy itt a Facebook magyarul, érdemes megpróbálni mindenben jobbnak lenni nála.

 

Címkék: iwiw keresés ergonómia navigáció ikon felhasználói felület rendezettség

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juex.blog.hu/api/trackback/id/tr581228885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2009.07.06. 08:53:39

Én azért azt mondom, hogy nem is sikerült olyan rosszra az a fejléc, legalábbis nekem az jött le, hogy elemi hibákat nem találtál.

Engem még annyi zavar (így hirtelen), hogy mi a különbség az üzenetek és az értesítések között, és miért nincs ez utóbbira külön gomb, ha annyira fontos.

deejayy · http://deejayy.hu/ 2009.07.06. 09:03:02

Vacila: ha az iwiw logóra teszel egy 'kezdőlap' feliratot, vajon hányan fogják az aktuális oldal címének nézni?

Bővíz László - JUEX · http://juex.blog.hu 2009.07.08. 00:19:52

@deejayy: A Kezdőlap felirat csak akkor jelenne meg a logón, amikor fölé érsz az egérkurzorral. Mindemellett jobb helye lenne a logóban a piros szövegrész alatt.

RolFic · http://onlinetrendek.blog.hu 2009.07.30. 09:25:11

A Kezdőlap gomb eltüntetésével kissé vitatkoznék:
- Nagyon sok féle korosztály használja az iwiw-et, akiknek kicsit szájbarágósabban kell megmondani, mit csináljon.
- Nem feltétlen egyértelmű mindenki számára, hogy a Logó a kezdőlapra visz.
- Pl. a Facebook is megtartottam a 'Home' gombot, holott közvetlen mellette kattintható a 'Facebook' logó (ami fölött egyébként egy 'Házikó' jelenik meg)
- Tehát én a Kezdőlap gombot nem hiszem, hogy levenném... -> de biztosat csak usability tesztelés után lehetne mondani (amit nem tudni, hogy csináltak-e)

Bővíz László - JUEX · http://juex.blog.hu 2009.07.30. 09:43:48

@RolFic: Abszolút igazad van, hogy nagyon vegyes az iWiW használók köre, ezért a teszt az, ami megmondja a garantáltan helyes választ.A házikó angol nyelvterületen működik, mert a home-ra asszociál. A kezdőlap magyar szóra viszont problémás ikont találni.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.08.28. 16:51:41

@RolFic: Erősen kételkedem a usability tesztelésben.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.08.28. 16:52:42

Egyetértek az érszrevételekkel, ha nem is gázos a fejléc, de ezekkel lehetne javítani. Szerintem az összetett keresés hiánya, meg a keresőablak rövidsége a leggyengébb pont.

Nyaligátor · http://autostat.hu/technikai-szotar 2009.10.09. 16:18:58

Barátságos tényleg, bár nekem szokni kell (mivel ma is pl. a win eredeti felületeit használom, szal kissé ótvar vagyok ezen a téren)