Amiről olvashatsz

A felhasználói élmény nem titkos összetevői, egy ritka szakma érdekességei.

Tippek és trükkök, hogyan teheted különösen kedveltté termékedet, weboldaladat, vállalkozásodat.

Bővíz László használhatósági specialista

Bővíz László, használhatósági specialista (szoftver ergonómus) vagyok, a Webergonómia könyv egyik kommentátora.
Felület- és használhatósági-tervezéssel foglalkozom.
Email nekem

Usability - Magyar szótár

Élő könyvjelző

Friss hozzászólások

Használhatóság, szoftverergonómia

2009.01.25. 17:41 Bővíz László - JUEX

Ha csak egyetlen könyvet olvasol el a weblapok használhatóságáról, ez legyen az!

Soha ekkora szívességet szakíró még nem tett, mint Steve Krug. Tömören, tele képekkel, csak a lényegre koncentrálva mindenre megtanít, amit egy halandónak tudnia érdemes a weboldalak értelmes kialakításáról. Mindezt annyira szórakoztató stílusban, hogy garantáltan nem rakod le a harmincadik oldal után.

A kötet tipográfiai kivitelezése már önmagában iskolapéldája a használhatóságnak. Jól megválasztott betűfajták, hangsúlyos tagolás, világító címsorok és érthető ábrák teszik gördülékennyé az olvasást.

Nekem az angol verzió van meg, de szerencsére a HVG kiadó megjelentette magyarul is. Mostantól semmilyen kifogás nem fogadható el, ha elkészült a weboldalad, de használhatatlan a végeredmény. Kérdezd meg a készítőt! - Olvastad Steve Krugot?
A helyedben inkább előtte kérdezném.


Magyar kiadásába sikerült egy-két apró tüskét tenni az egyébként profi módon kivitelezett angolhoz képest. Ha magadtól eddig nem találtál rá a könyvre, ne lepődj meg, ugyanis kissé furcsán fordították a címét.

Don't make me think. Természetesen a Ne gondolkodtass!, a Ne kényszeríts rá, hogy kitaláljam! nyersfordítások még nem elég frappánsak könyvcímnek. Erre mi lett belőle?
Ne törd a fejem!

Mi vaaaan...?
A'hááá..., hogy ez valami szójáték!
Én töröm a fejem, te töröd a fejem, ő töri a fejem...

De hiszen épp erről szól a könyv, hogy ne gondolkodtass, mert akkor nem értem meg, nem használom, nem veszem meg. Minek a tört üveg és a karika a mutató kéz körül, csak rontanak az azonnali felfoghatóságon. Ennek a könyvborítónak egyáltalán nem kéne kreatívnak lennie, csak messziről is működnie. Mondja azt, amiről szól, azért hogy azok vegyék kezükbe akiknek szól! Lehetett volna Ne nyúzd az agyam! vagy Segítsd az elmém vagy tudom is én. Szerencsére az alcíme már nem gondolkodtat.

Függetlenül ettől a tartalom és a forma csillagos ötös. Akinek bármilyen köze van weboldalak készítéséhez, akár készítő akár készíttető, annak alapmű és kötelező olvasmány.

Várjunk csak... sosem olvastam el a kötelezőket!

Inkább mégsem kötelező, mégcsak nem is ajánlott. Bele se nézz!

Címkék: web könyv használhatóság

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juex.blog.hu/api/trackback/id/tr66901557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rabbit · http://rabbitblog.hu 2009.01.25. 20:50:57

Tényleg nagyon jó ez a könyv (nekem is az angol van meg)! A magyar borító nem sikerült túl jól, pont ellentéte az egyből érthető, egyszerű és letisztult eredetinek... Pont hogy törnöm kell a fejem, hogy mi a fene van :)

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2009.01.25. 23:13:21

Alapmű. Pont a napokban írtam egy kis összefoglalót a témában, de a gondolatmenet gyakorlatilag szinte másolata ennek, annyira logikus és magától értetődő.

deejayy · http://deejayy.hu/ 2009.01.26. 09:46:55

Csinálod itt a forgalmat az alexandrának :)

deejayy · http://deejayy.hu/ 2009.01.26. 09:57:30

A következő JUEX lecke: találd meg ezt a könyvet a legolcsóbban! :) (szállítási költséggel együtt!)

Bővíz László - JUEX · http://juex.blog.hu 2009.01.26. 10:41:58

@deejayy: De hiszen ezek a képek nem az Alexandrához hivatkoznak.

Jó a lecke ötlet, annyival módosítva, hogy leggyorsabban. :)

sajt · http://sajt.tumblr.com 2009.01.26. 19:23:22

Nemcsak, hogy olvastam, de írtam is róla (www.amon.hu/content/k%C3%B6nyvaj%C3%A1nl%C3%B3-ne-t%C3%B6rd-fejem), sőt leveleztem is a szerzővel. Egy nap alatt válaszolt.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.01.26. 22:56:33

@sajt:
úgy látszik ezek a usability szerzők gyorsan válaszolnak:) Jakob Nielsen is kedvesen írt nekem, vagy jó a titkárnő hálózatuk! :)

eMeM 2009.01.29. 20:41:47

Én nemrég olvastam, rá is gugliztam magyar blogokra a témában, azóta húzom a juex feedet is :)

Tényleg nagyon jó könyv.

Monika F 2009.01.30. 22:18:56

Nagyon jó a könyv, én is anno már angolul olvastam és a magyar kiadás Libri féle sárga-kék design nekem sem jön be (ha nem tudnám ki Steve Krug, akkor a borító alapján biztos nem tenném kosárba egy online webshopban). De nem ez a lényeg. A könyvet csak ajánlani tudom.

kiliman 2009.01.30. 22:47:47

Az ajánlat csak ennek a blognak szól és egy hétig él :)

Bővíz László - JUEX · http://juex.blog.hu 2009.01.31. 14:35:20

Köszönöm az olvasóim nevében az ajánlatod.

Gombos Zsolt (OMA) · http://www.online-marketing-akademia.hu/ 2009.02.02. 08:46:58

Steve Krug könyvét önmagában már csak a szerkesztése, tagoltsága miatt olvasni is élmény. Nem csak a weben, de offline is felhasználóbarát tudott maradni. Kellemes olvasmány, sőt annak aki behatóbban akar foglalkozni a webergonómiával (egy pár más könyv mellett ez is), alapmű.

Stipistop Misi · http://www.stipistop.com 2009.02.05. 14:52:40

Én leszek a kakukk tojás. A magyar könyvet vettem meg (ami ékes példája a hogyan csesszünk el egy jó borítót-nak). Tényleg: miért nem lehet eg yaz egyben megvalósítani az angol borítót? Sosem értettem.

A könyvet nagy elvárásokkal vettem meg 5 perccel azután, hogy Pollner cikkét elolvastam. Egy nappal később nagyon csalódott lettem. Az egyetlen azonnal használható, praktikus info az volt számomra, hogy az oldalt tesztelni kell. Ebben jó iránymutatásokat adott. Fogom őket használni. Alap dolog, mégis gyakran mentem el korábban a tesztelés mellett.

Egyébként egy elavult vacaknak tartom.
Misi

Bővíz László - JUEX · http://juex.blog.hu 2009.02.05. 15:34:05

@Stipistop Misi:

Úgy érted, hogy nem mondott neked új információt, vagy amit ír azt nem tartod használhatónak?

Érdekelne konkrétum, amit elavultnak tartasz benne!

Stipistop Misi · http://www.stipistop.com 2009.02.15. 15:05:49

Szia,
Bocsánat hogy csak most válaszolok, nem vettem észre a kérdést.

Tehát:
Ez egy 2006-os könyv, a példák tehát kb. 2005 körüliek vagy öregebbek. Webes években ez kicsit olyan, mintha videótechnikát akarnál tanulni ma... 1998-as videóeszközökön.

Új infót mondott ugyan, de ez elsősorban a tesztelésre vonatkozott. ANnak miértjére, hogyanjára. Tulajdonképpen ezért az egy dologért is megérte a könyv, de azért elszállva nem vagyok tőle.

Mellesleg - és ez vicces - hamar pontot lehetne tenni a "kinek van igaza" kérdésben, ha megnézed a www.stipistop.com oldalt. 90%-ban én terveztem. Asszem lebőgés lesz a dolog, mert kiderülhet belőle, hogy bizony hasznos lenne forgatnom ezt a könyvet. Mentségemre legyen mondva, heteken belül élesítjük az új dizájnt, mert az elmúlt 10 hónapban nagyon sokat tanultunk az oldal hibáiról.

Visszatérve a könyvre: szinte biztos, hogy ha angolul olvasom, jobb benyomást tesz rám. Ha pedig frisebb lenne a kiadás, nem biggyeszteném le a számat a sok régi példa miatt. Felületes vagyok?

Egy könyv (és egy honlap is) azt kell hogy elérje, hogy fejest akarjak ugrani bele, és amikor kiúszom belőle, akkor visszatekintve jó élményként emlékezzek rá.

Al Gore: AN Inconvenient Truth c. könyve jut eszembe. Az ilyen.

Bővíz László - JUEX · http://juex.blog.hu 2009.02.15. 16:04:42

Ez a kiúszós hasonlat nagyon találó és szemléletes. Sajnos nem tudom megnézni a stipistop oldalad, mert nem elérhető.

A második kiadást fordították magyarra, az előző még régebbi. :)

Stipistop Misi · http://www.stipistop.com 2009.02.16. 09:29:59

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy felhívásban figyelmeztessek: DATAGLOBE nevű tárhelyszolgáltatót nagyívben tessék kerülni. Egész hétvégén elérhetetlenné tették az oldalunkat. Amire van ugyan magyarázatuk, de ez sorban a huszonakárhányadik alkalom, és a huszinakárhányadik magyarázat.

Nem is velük van a baj, hanem velem, hogy nem léptem korábban. A héten költözünk, megbízhatatlan a cég.

Most már elérhető az oldal: www.stipistop.com

ihatethisindapassthingy 2009.06.18. 08:13:39

Kicsit késői komment, de a 37signals Defensive Design for the Web könyve is megér egy kört, egy kicsit pragmatikusabb. A Joel Spolsky-féle User Interface Design for Programmers se rossz, ellenben a több helyen felsztárolt About Face 2.0: The Essentials of Interaction Design szerintem sokat nem ér.

Bővíz László - JUEX · http://juex.blog.hu 2009.06.18. 17:47:01

@ihatethisindapassthingy:

Joel Spolsky kimondottan érthetően és olvasmányosan ír, sokat tanultam tőle magam is, fordítottam is cikkét. Csak ajánlani tudom.

Az About Face kapcsán viszont nem értek egyet Veled. Tömény könyv, tele elméleti alapokkal, amiket sokszor figyelmen kívül hagynak tervezéskor. Ennek ellenére érthető és világos, de teljesen más a stílusa, mint Steve Krugnak. Általános elveket tárgyal, amiben nagyon jó. Ha valaki a "Don't Make Me Think" után úgy érzi, hogy tovább olvasna a használati élmény és interakció tervezése témájában, akkor vágjon bele. Meg lehet tanulni belőle, hogy hogyan kell egy szoftvert olyanra megtervezni, hogy élmény legyen használni. Nem webes alkalmazásokról, hanem többről szól, a felhasználói cél vezérelte tervezésről, ami túl mutat platformokon és technológiákon. Mindez röpke 651 oldalon. :)

Nekem a 3.0 kiadás (Igen, ezt a könyvet verziózzák) egy példánya figyel a polcomon lehet, hogy az sokkal jobb lett? Szegény elég rongyosan néz már ki, mert állandóan forgatom.

Érdekel, hogy miért térhet el a véleményünk ennyire egymástól. Neked mi nem tetszett benne?

ihatethisindapassthingy 2009.07.10. 10:55:56

@Bővíz László - JUEX: Nekem a 2.0 van meg és nálam ott elvesztette a szerző a szimpátiámat, amikor az első jópár oldalon kőkemény programmer bashing megy. Biztos közösségépítőnek szánta, de ez akkor is negatív kommunikáció. Egy szimpla kikacsintás elég lett volna - így viszont, mivel elsősorban fejlesztő vagyok, egy idő után elkezdtem magam kényelmetlenül érezni, fészkelődtem, utána pedig egyenesen elkezdtem azon gondolkozni, hogy milyen szakmai színvonalon tervez felhasználó felületet az, aki nem képes felmérni a könyve lehetséges hallgatóságát.

A maradék részt csökkent lelkesedeséssel olvastam, majd teli lett a hócipőm a messianisztikus önimádatból meg a stating the obviousból, úgyhogy lényegében ki sem olvastam.

Más: Az UI design patterns-el találkoztál már? Az ötlet jó, a tartalom még nem százas: ui-patterns.com/patterns
Case studyk kellenének ide, de inspirációnak jó.

ihatethisindapassthingy 2009.07.10. 11:01:21

Bocs a dupla postért, a blog.hu elsőre HTTP 500-at dobott. Még egy design pattern, a redirect after POST elég alap dolog lenne.

Bővíz László - JUEX · http://juex.blog.hu 2009.07.12. 16:33:44

@ihatethisindapassthingy: Ismerem az UI Patterns oldalt, hasznos gyűjtemény, viszont a legtöbb példa csak grafikai megjelenésben különbözik, ami nem jelent egymástól különböző UI mintát. Nagy számuk emiatt félre van értelmezve; szerencsére vannak kivételek.