Amiről olvashatsz

A felhasználói élmény nem titkos összetevői, egy ritka szakma érdekességei.

Tippek és trükkök, hogyan teheted különösen kedveltté termékedet, weboldaladat, vállalkozásodat.

Bővíz László használhatósági specialista

Bővíz László, használhatósági specialista (szoftver ergonómus) vagyok, a Webergonómia könyv egyik kommentátora.
Felület- és használhatósági-tervezéssel foglalkozom.
Email nekem

Usability - Magyar szótár

Élő könyvjelző

Friss hozzászólások

Használhatóság, szoftverergonómia

2008.12.05. 20:24 Bővíz László - JUEX

Merre kattintsak tovább?

Webes felületek kialakításának módszere különbözik, az asztali alkalmazásokétól. Az AJAX térhódításával örvendetesen javul az internetes oldalak interaktivitása. A felhasználható tengernyi látványelemtől megrészegülve, a grafikai megjelenés tervezése során hajlamosak lehetünk megfeledkezni fontos oldaltervezési elvekről.

Hogyan könnyíthetjük meg a felhasználónak az eligazodást?
Mutassuk meg, hogy mi az, ami kattintható!

Szélsőséges esetben szinte minden az lehet. Egy képnek bármely pontja, egy szövegnek egyetlen betűje. Óriási szabadság, viszont ha nem adtunk a látogatónknak erős kapaszkodót, hogy merre tovább, szédülés fogja el, nem tudja merre induljon, és az egyetlen biztos irányba veszi útját, amit úgy hívnak, hogy "VISSZA GOMB". A weboldal látogatója nem a szabadságért jött, hanem konkrét szándéka van, amiben segíteni kell.

Egy webhelyen, vagy webes alkalmazásban, az interakció alapvetően hyperlinkekben valósul meg, ezért az első dolog, amit tehetünk, hogy jól láthatóvá tesszük, mi az ami link, azaz kattintásra továbblépést jelent és mi az, ami nem.

Itt van két módszer amit alkalmazhatsz:

A web őskori feltalálása óta létező konvenció, hogy a linkek kékek, alá vannak húzva, és ha egyszer már járt ott a látogató, akkor a színe lilára változik. Bár ettől a kinézet kissé retro lesz (WEB-Retro), de működik. A többség ismeri ezt a szabályt, egyértelmű, hogy mikor mi kattintható. A leggyorsabb megértést garantáltan ez eredményezi.

Az aláhúzósdi nagyon erős hatással van a megjelenésre. Megteheted helyette, hogy választasz egy konkrét színt, ami elüt az oldal többi elemétől, és azt alkalmazod következetesen a linkekre. Mindegy, hogy milyen formában jelenik meg, szövegként, gombként vagy képként a link, ragaszkodj hozzá. Ezt a színt viszont az oldalon másra nem használhatod.

Webes alkalmazásokban a látogatott linkek más színnel való megjelenítését nem ajánlom. Mivel sokszor kattintanak ugyanarra, nem ad többlet információt, sőt zavaró.

Mondhatni kötelező elem, hogy ha egy link vagy gomb fölé rakja a user a kurzort, akkor kapjon valami megerősítést, hogy igen az elem készen áll arra, hogy fogadja a kattintást, él, működik. Alkalmazzunk jól elütő szín- vagy 3D szerű módosulást, nehogy észrevétlen maradjon. Minél inkább hasonlít egy gomb a valóságbeli megfelelőjére, mutatva, hogy valami történni fog, ha megnyomják, annál többen fogják használni.

Jelentéktelen apróságnak tűnik az egész, könnyű elsiklani felette, pedig alkalmazása többet számít egy webhely sikeres működésében, mint azt elsőre gondolnánk.
 

Címkék: retro web link kattintás

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juex.blog.hu/api/trackback/id/tr75802969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.01.02. 02:21:03

Igen, ezek fontos dolgok, sajnos nagyon kevés figyelmet kap az egész. A retros dolgot habár még Nielsen a legutóbbi könyvében is ajánlgatta lehet hanyagolni. Szerintem azt is érdemes megemlíteni, hogy az is gond, amikor valami kattinthatónak látszik, de nem az. Pl. aláhúzás használata nem kattintható szövegeknél puszta kiemelés céljából.

Bővíz László - JUEX · http://juex.blog.hu 2009.01.02. 05:27:32

Jól mondod, azok nagyon zavaróak.

A saját fenti illusztrációmra is kattintottam már hiába :)

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.01.02. 22:20:50

:) fuh még szerencse, hogy nem lett belőle bajod